zaterdag 12 november 2005

GEDREVEN HOBBYIST WORDT FLIPPERKASTHERSTELLER

Uit het Eindhovens Dagblad

’Het is de uitstraling van die dingen’
Door onze correspondente JOSÉ VAN LANGE


Vrijdag 11 november, EINDHOVEN - Nog niet zo heel lang geleden stond de huiskamer van Iwein van Caelenberg in Geldrop vol flipperkasten. Het was zijn hobby om ze te repareren en weer te verkopen. Hij leefde met zijn gezin tussen de flipperkasten. Nu heeft hij aan de John Franklinstraat opslagruimte gevonden en is een bedrijf gestart: BrAS (Brabantse Automatenservice).

Iwein van Caelenberg (39) heeft vroeger veel geflipperd. In de snackbar en in de kroeg. Het spelletje fascineerde hem, maar de techniek erachter nog meer. Thuis sloopte hij ook alles al om het daarna weer in elkaar te zetten.

Ook nu moet het binnenwerk meteen open als Van Caelenberg een defecte flipperkast in huis krijgt. Soms kan hij meteen zien wat er mis is, soms moet hij met veel geduld in de wirwar van draden en lampjes zoeken.

„Het is een uit de hand gelopen hobby. Vier jaar geleden kocht ik voor het eerst een Centaur (merk flipperkast, red.) voor mezelf en toen gebeurde het. Ik knapte hem op en vond het geweldig. Ik begon aan een eigen bedrijf te denken. Zeker als het gaat om de elektronica zijn er niet veel mensen die flipperkasten kunnen repareren.”

Van Caelenberg verkocht al zijn flipperkasten en stak de opbrengst in zijn bedrijf. BrAS ging een paar weken geleden van start. Het bedrijf doet ook in kiddy-rides, bewegende attracties bij winkels waarin of waarop kinderen tegen betaling van een muntje een ritje op kunnen maken. Van Caelenberg plaatst en onderhoudt ze gratis. De opbrengst wordt met de winkelier gedeeld.

De kiddy-rides zijn een vaste bron van inkomsten, maar de flipperkasten blijven de hoofdzaak. Van Caelenberg noemt het een passie. „Het is de uitstraling van die dingen. Ze zien er goed uit. Met een mooie tekening of kleur en een lekker snel, afwisselend spel. De muziek, de stemmen, het geluid, de lampjes. Alles telt mee.”

Hij glimt als hij er over spreekt. De defecte flipperkasten koopt hij in binnen- en buitenland via internet (Marktplaats), de krant of via de mail. Hij repareert ze en verkoopt ze weer door. Na de verhuizing eerder dit jaar kunnen ze inmiddels alweer extra opslagruimte gebruiken. Volgens Van Caelenberg is er geen speciaal flipperkastpubliek. „Het zijn handelaren, jongeren, ouderen, pubers die ervoor sparen. Soms wordt een flipperkast als communiecadeautje gegeven…”

Ook de horeca heeft weer belangstelling, nu gokkasten daar taboe zijn. De prijs van de kasten houdt Van Caelenberg laag. („Ik kan al die uren toewijding en plezier niet doorberekenen!”) Een flipperkast kost bij hem 300 tot 1300 euro. Van Caelenberg werkt ook nog in deeltijd bij DAF. Zijn vrouw heeft een volledige baan. Zo lukt het. Als een kast klaar is, staan de drie dochters klaar om hem uit te proberen. Ze zijn al net zo flipperkastgek als hun ouders. Soms gebruiken ze hem als spaarpot: afgesteld op muntjes van twintig eurocent levert dat na verloop van tijd nog best wat op.

Zie ook www.brabantseautomatenservice.nl